Landgoed de Houberg
Waar vroeger de Rijn voor handel zorgde, is tegenwoordig een bijzonder natuurgebied te vinden, de rust is terug gekeerd. De oude Rijn strangen geven verre zichtlijnen langs wilgen bossen en beverdammen. Midden in dit weidse landschap is er ruimte gemaakt voor een modern landgoed. Een vervallen boerderij heeft de deuren gesloten.
Het is tijd voor een nieuw begin.

een bijzonder natuurgebied
Het landhuis op de donk
De woning bestaat uit drie vleugels waarmee drie verschillende karakters van het landschap omarmt worden. Vanaf de brug rij je om de vijver door een Engels landschap. Je wordt voorbereid op de entree door een telkens wisselend zicht op het landhuis. De landschapsinrichting is hier meer naar de hand gezet en begeleidt de bezoeker over het landgoed. Het wilde karakter van de Rijn strangen en het agrarische gebruik van de voormalige renbaan komt aan de andere twee zijden tot aan het huis.
In dialoog met de natuur
Het herstel van het oorspronkelijke landschap heeft het landgoed doen groeien in kwaliteit. Zorgvuldige ingrepen versterken het aanwezige coulisse landschap en vergroten de diversiteit aan paden. Een gelieerde biologische boer laat zijn Lakenvelders grazen in de weilanden. Een deel van het landgoed zal toegankelijk worden voor wandelaars, ook zij zullen de verrijking van dit gebied kunnen ervaren.
een nieuw thuis





zij omlijsten de entree
Een elegant dak en aangename beschutting
Het landhuis ligt aan een centrale as over het landgoed. Trappen vanaf de veranda’s en tuinmuren langs de terrassen binden het landhuis met zijn omgeving. De oude walnoot en de krulwilg brengen het bladerdak dichtbij en omlijsten de entree van de woning in het groen. De woonverdieping staat als een lichtvoetig houten paviljoen op een robuuste onderbouw van natuursteen. Daarboven geeft een elegant dak de veranda’s een aangename beschutting. De royale glazen puien geven de bewoners in elke richting een ongekend uitzicht. Het landschap vormt rond hen een continue veranderend decor.






Wisselende vorm
De woonruimte; een entree, salon, eetkamer en een open keuken, bestaat uit een aaneengesloten ruimte. Door de wisselende vorm zal een klein en een groot gezelschap hier aangenaam kunnen verblijven. Dankzij kenmerkende stenen vloeren, houten overstekken en verdiepingshoge raampartijen in ranke stalen kozijnen lopen binnen en buiten naadloos in elkaar over.
klein en groot gezelschap
verfijnde
vlak
verdeling
Natuurlijke materialen
Het warme rood bruin van de houten gevel komt terug in het kleurenpalet van de onderbouw. Het landhuis heeft een basement van natuursteen, ambachtelijk steen voor steen geplaatst door een echte vakman. De grillige vorm van de gehakte stenen komt tot zijn recht binnen de verfijnde vlak verdeling van de gevel. Voor de lokale kenner een verwijzing naar de zwerf keien die in deze regio zijn gebracht tijdens de ijstijd.

De gebogen vormen van het landhuis begeleiden je. Ze verwelkomen je en nemen je mee naar de volgende zijde, waar telkens weer een ander uitzicht je de adem beneemt. Vanuit de entree, centraal in de woning, legt de stijlvolle trap de verbinding tussen de verschillende vleugels en verdiepingen. Deze worden bekroond met een theekamer, gelegen in het dak landschap aan de centrale as. Een intieme plek voor de vrouw en heer des huizes om zich terug te trekken.
Een belofte
Deze familie zag een belofte liggen op een plek waar iedereen aan voorbij liep. Een intensieve samenwerking, voortkomend uit toewijding en vertrouwen is tot stand gekomen en vormt de grondlegger van dit resultaat. De bijzondere kwaliteiten van dit gebied zijn zichtbaar gemaakt en hebben deze plek nieuw leven ingeblazen. Te midden van de prachtige natuur staat het landhuis. Zowel ingetogen als aanwezig, verbindt zij alle vergezichten aan een centraal punt. Vanaf heden een nieuw thuis.
toewijding en vertrouwen

Contact
Dieter Blok - Dieter Blok architectuur
Stationsplein 118, Haarlem
+31 648336092